Rahimden Parça Alma(Endometrial Biyopsi)

Rahim içinden neden parça alınır?

Adet kanamasının düzenini etkileyen ve adet kanaması dışındaki zamanlarda kanama olmasını engelleyen en önemli etken rahim iç tabakasının sağlık durumudur. Rahim iç tabakasının bir bölümü veya tümünde bir hastalık olduğunda veya bu tabaka belli bir durumdan zarar gördüğünde beklenmedik zamanlarda olan veya uzun süren adet kanamaları ortaya çıkar. Rahim iç tabakasının poliplerinde, düzensiz kalınlaşmalarında, rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlarda bu tür düzensiz kanamalar olabilir.

​Düzensiz veya beklenmedik bir kanaması olan bir kadında bu kanamanın nedenini aydınlatmak için yapılan işleme endometriyal biyopsi veya kürtaj adı verilir. Elde edilen parçalar patoloji uzmanı tarafından incelenerek raporda belirtilir.

İşlem esnasında rahim ağzından da parça alındığından rahim iç tabakasıyla birlikte rahim ağzı hastalıklarının tanısı da mümkün olabilmektedir. Hem rahim içi hem de rahim ağzı kanalından beraberce parça alınması işlemine tıpta fraksiyone küretaj adı verilir.

Bir düşük söz konusuysa içeride kalan "parçaları temizlemek için" genellikle kürtaj gerekir. İlaçla tedaviye cevap vermeyen bir kanama durumunda yine bu işleme başvurulur.

35-40 yaşından daha ileri yaşta olan bir kadında düzensiz veya beklenmedik bir kanama olması durumunda ise genellikle endometriyal biyopsi kararı verilir.

Kadının spirali varsa bu kuraldan vazgeçilerek öncelikle spiralin çıkarılması ve belli bir süre sonunda kanamanın durmaması durumunda biyopsiye geçilmesi mümkündür. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda ise bu ilacın bir yan etkisi olarak ara kanamalar söz konusu olabilir.

Menopoz çağında gerçekleşen kanamalarda da endometriyal biyopsi yapılması çoğu durumda gereklidir.

Menopoz çağında endometriyal biyopsi yapılması kararını verdirebilen diğer bir durumda düzenli yapılan doktor kontrollerinde rahim iç tabakasının kalınlığının olağan dışı artmış olduğunun saptanmış olmasıdır.

Nasıl Uygulanır?

Endometriyal biyopsi yani rahim içinden parça alma işlemi gebeliğin sonlandırılması için uygulanan kürtajdan biraz farklıdır. Gebelik sonlandırılırken çoğu durumda vakuma bağlanmış basit plastik aletler kullanılması yeterliyken, biyopside metal aletlerle daha ayrıntılı bir işlem gerçekleştirilmesi gerekir. Buna rağmen yine de özellikle menopozda kanama gibi durumlarda bu metal aletler yerine gebelik sonlandırılması için kullanılan aletlerin veya özel olarak endometriyal biyopsi için geliştirilmiş plastik ve vakumlu aletlerin kullanılması da mümkündür (Pİpelle küret).

Hangi yöntemin seçileceği kanama miktarıyla ve kadının tıbbi özellikleriyle ilgili olarak değişir. Günümüzde histeroskopi yönteminin de giderek yaygınlaşması bu yöntemle hastalıklı bölgelerin gözle görülmesinin sağlanması ve bu bölgelerden "hedefli biyopsi" alınmasını mümkün kılmaktadır.

İşlem birkaç dakika süren, genel veya lokal anesteziyle yapılabilen ve kadını günlük yaşamdan uzaklaştırmayan basit bir müdahaledir.

Endometriyal biyopsinin en önemli özelliklerinden biri kanamayı durdurucu yani tedavi edici özelliğinin de oluşudur. Yani bu işlem hem tanı koydurucu hem de tedavi edici özellikler taşır.

Doktorum Ben

Operatör Doktor Sezai ERTÜRK Kişisel Websitesi

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.