1-Normal ve riskli gebelik takibi ve anlaşmalı hastanelerde doğum ve sezeryanı
2-İkili tarama testi ,üçlü tarama testi ( zeka testi, down sendromu testi)(anlaşmalı labaratuarda)
3-Anne kanından serbest fetal DNA testi (non invazif prenatal test,NİPT ) )(anlaşmalı labaratuarda)
4-Şeker yükleme testi(50 gr,75 gr)
5-Diğer tüm kan tetkikleri
6-Bebeğin Non strest testi ,Biofizik profil incelemesi (bebeğin iyilik halini gösteren testler)
7-Bebeğin ense kalınlığı ölçümü ,bebeğin ultrasonla gelişiminin tesbiti ,rahimağzı açılması olup olmadığının transvajinal ultrasonla testbiti,erken doğum tehtidi açısından kontraksiyon ların monitorle takibi
8-Ayrıntılı ultrasonoğfafik inceleme,(anomali tarama açısından)
1-Vajinal ve abdominal ultrasonoğrafi ile kist kitle ve patolojilerin tesbiti
2-Rahim zarı kanserleri ve kalınlaşmaları tanısı için endometrial biyopsi
-Rahimağzı kanserleri ve kanser öncesi lezyonların tesbiti için smear testi ve servikal biyopsi
4-Tümör markerlarının (belirteçleri) kandan tesbiti.
1-Yumurtlama takibi
2-Ovulasyon indüksiyonu (yumurta geliştirme,çatlatma)
3-Aşılama
4-Tüplerin açık olup olmadığının tesbiti için HSG(histerosalpingografi çekimi)
1-Spiral takılması (hormonlu,hormonsuz)
2-Tüplerin bağlanması
3-Korunma yöntemleri planlama ve danışmanlığı
4-İstenmeyen gebeliğin yasal sınrlar içinde sonlandırılması (KÜRETAJ)
5-Doğum kontrol haplarıyla korunma planlama ve tedavisi
1-Rahimağzı yarasının koterle yada lazer ile yakılması
2-Genital siğillerin (kondyloma yakılması)lazerle
3-Bartolin apse direnajı
4-Kızlık zarı ,ilk gece proplemlerinin tedavisi
5-Vajinismus (ilişkiye girememe ) tedavisi
6-Genital akıntı,mantar ve enfeksiyonların tedavisi
7-Polikistik over, tüylenme (hirsutismus) tedavisi
8-Galaktotore tedavisi
9-Laserle idrar kaçırma tedavisi
1-Vainal daraltma ameliyatı (sistosel,rektosel, perine onarımı )
2-Labioplasti,hudoplasi
3-Labial dolgu ,genital PRP ve mezoterapi
4-Genital beyazlatma
5-Lazerle vajinal geçleştirmeve sıkılaştırma ( vajinal rejuvanasyon)
6-G noktası dolgusu ( cinsel isteksizlik tedavisi için)
Kürtaj veya daha doğru tabirle küretaj genel anlamda rahim içi istenmeyen bir gebeliğin tahliyesi anlamına gelmektedir. Tıbbi literatürde gebelik sonlandırma, gebelik terminasyonu yada dilatasyon-küretaj olarakta geçer. Halk arasında küretaj (kürtaj) kürtaş, kurtaş, kortaj yada çocuk aldırma gibi tabirlerle ifade edilir.
Küretaj aslında bir anlamda tüm rahim içinin temizlenmesidir. Mesela hamile olmayıp uzamış, anormal adet kanamaları ile başvuran hastalarda da hem tanı hem tedavi amacıyla küretaj tekniği kullanılmaktadır.
Antalya Alanya Kürtaj çocuk aldırma anlamında kullanıldığında sadece tıbbi bir işlem olmaktan çıkar, sosyal, etik, psikolojik ve dini bir sürü bileşeni içerisinde barındırır.
Dünyanın her yerinde yıllardır kunuşulan ve yasalar ile sınırları belirlenmiş bir uygulamadır, tabiri caiz ise haktır.
Kürtaj dünyada çok farklı kısıtlamalarla izin verilen yada yasaklanan bir işlem. Kürtajın gebeliğin kaçıncı haftasına kadar yapılabileceği konusunda da ülkeler arasında farklılıklar bulunuyor. Ancak çarpıcı bir veri var ki kürtajı kısıtlayan ve kısıtlamayan ülkelerdeki kürtaj oranları birbirine çok yakın.
Bu durumda kürtajın yasaklandığı ülkelerde işlem illegal ve güvenli olmayan yerlerde yapıldığını gösteriyor.
Dünyada 73 ülkede kürtaj serbest iken 68 ülkede yasak Türkiye Cumhuriyetinde kürtaj gebeliğin 10. haftasında kadar yasaldır.
Rahim içindeki ceninin çeşitli yöntemlerle alınması işlemine kürtaj denir. Kürtaj istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılacağı gibi, istenen ama sağlık olduğu tespit edile gebeliğin sonlandırılması içinde yapılır.
Bebeğin kalp atımının durması, gebelikte sakıncalı ilaç kullanımı veya yüksek doz radyasyon maruziyeti gibi durumlarda, boş gebelik gibi embriyo oluşumunun hiç görülmediği durumlarda yada gebeliğin devamının annenin hayatını tehlikeye atacağı durumlarda da kürtaj gerekliği doğar.
Çocuk aldırma haricinde kürtaj işlemi rahim kalınlaşması olan kadınlarda, rahim kanseri tanısı koymak için biyopsi yapılması gerektiğinde ve anormal vajinal kanama ile gelen hastalarda kanamayı durdurmak ve doku tanısı elde etmek içinde yapılır.
Gebelik tahliyesi amacı ile yapılan kürtajlarda yasal sınır son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır.
10. haftanın üzerinde isteğe bağlı gebelik sonlandırma ülkemizde yasal değildir. Ancak bebekte saptanmış ağır bir sakatlık varlığında yada gebeliğin devamının annenin hayatını tehlikeye atacağı durumlarda sağlık kurulu kararı ile gebelik sonlandırılır. 10. haftanın üzerinde kürtaj yapılırsa buna illegal kürtaj denir.
Kürtaj operasyonu önceden küret adı verilen sert metal aletlerle yapılırdır. Bu aletlerle rahim içi kazınırdı, zaten kürtaj kelimesinin anlamı kazımak demektir. Ancak bu yöntemle rahim aşırı kazınmaya bağlı iç duvarda zedelenme, yapışma riski ve rahimin delinme riski daha yüksek olduğu için şimdilerde kullanılmamaktadır.
Günümüzde kürtaj daha çok vakum aspirasyon yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu teknik küret yöntemine göre çok daha az zarar verici bir yöntemdir.
Vakum aspirasyonla kürtaj tekniğinde, tek kullanımlık steril kanüller ile rahim ağzından rahim içine girilir ve negatif basınç sağlayan karmen adı verilen enjektör ile gebelik materyali çekilir. Bu işlem içerde doku kalmadığından emin olunana kadar, ultrason eşliğinde tekrarlanır ve yaklaşık 5-6 dakika sürer.
Kürtaj fiyat belirlenmesi her kliniğin ve hekimin kendi verdiği karar doğrultusunda oluşur. Burada kullanılan malzemelerin tek kullanımlık olup olmaması, işlemin steril bir ortamda yapılıp yapılmadığı ve hekiminbu konudaki deneyimi ve yeterliliği fiyatı belirleyen asıl unsurlardır.
Kürtaj işlemi gebeliğin haftası ile bağlantılı olmakla birlikte yaklaşık 5-10 dakika arasında süren bir işlemdir. Gebelik haftası arttıkça süre doğal olarak uzamaktadır.
Sedasyon anestezi ile kürtaj işlemi yapılan hastalarda hastanın alacağı hafif doz anestezi ve işlem sonrası dinlenme süresi göz önüne alınmalıdır. Bu tür anestezi ile kürtaj yapılan hastalarda işlem süresi aynıdır ancak işlemden sonra 15-20 dk’
Rahim içinde enfeksiyon gelişimi,
Rahim delinmesi,
Parça kalması,
Kanama,
Fazla kazınmaya bağlı rahim içinde yapışıklıklar (asherman sendromu),
Gebeliğin alınamaması,
Anesteziye bağlı komplikasyonlar.
Bunların neredeyse tamamı önlenebilir komplikasyonlardır. Steril ortama uyulduğu takdirde, her hastaya farklı kanül kullanıldığında, işlem öncesi esnasında ve sonrasında ultrason ile rahim içi değerlendirildiğinde, işlem sonrası uygun antibiyotik kullanıldığında bu sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz yok denecek kadar azdır.
18 yaşını geçen ve gebeliği 10 haftanın altında olan her kadının gebeliğini sonlandırma yasal hakkı vardır. Bekar kadınlarda partnerin izni gerekli değilken evli kadınlarda kürtaj işlemi öncesi eşinin onayı gereklidir. Devlet hastanesinde de, özel kliniklerde olduğu gibi aynı işlem aynı prosedürler çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Kürtaj kelimesinin anlamı kürete etmek kazımak anlamına gelir. Esnasında işlemin tekniğini anlatan bir terimdir. Gebelik sonlandırılması bu yöntem ile yapıldığı için yaygın olarak bu anlamda kullanıla gelmektedir. Ancak kürtaj işlemi bazen gebeliğin olmadığı durumlarda da başvurulan bir teknik uygulamadır.
Şöyle ki adet düzensizliği, anormal vajinal kanama yaşayan kadınlar, rahim kalınlığı tespit edilen menopoz öncesi ve sonrası akdınlarda rahim içinden biyopsi yapıp tanı koymak amacı ile yada çok yoğun kanamaları olan kadınlarda aşırı çoğalmış rahim iç zarı tabakasının çıkartmak ve kanamayı durdurmak için tedavi amacıyla kürtaj tekniği kullanımı oldukça yaygındır.
Operatör Doktor Sezai ERTÜRK Kişisel Websitesi
2024 © Tüm Hakları Saklıdır.