Gebelik Testi

Kanda ve idrarda yapılan gebelik (hamilelik) testleri

Gebelik rahim içinde (dış gebelik durumunda tüplerde ya da karın boşluğu gibi bir yerde) yerleştiği andan itibaren trofoblast hücreleri tarafından HCG (Human chorionic gonadotropin) adı verilen bir hormon salgılanmaya başlanır. Normalde kanda ve idrarda eser miktarda bulunan bu hormonun arttığının çeşitli testlerle gösterilmesi (HCG salgılayan tümörlerin olduğu çok ender durumlar hariç) vücutta bir gebelik olduğunu gösterir.



İdrar testleri:

Kanda ß-HCG belli bir eşik seviyesine ulaştığında idrara çıkmaya başlar ve gebeliğin ilerlemesiyle idrardaki seviye artar. İdrarla yapılan gebelik testlerinin esası bu ß-HCG'nin varlığının ya da yokluğunun saptanmasına dayanır. Çeşitli testlerin hassasiyeti farklı olabilir.

​Günümüzde idrar testleri oldukça hassas hale gelmiştir ve hatta yeni geliştirilen "Erken Gebelik Testleri" adet gecikmesi olmadan bir iki gün önce bile sonuç verebilmektedir.​

İdrar testlerinde "gebelik müspet" sonucu alındığında hata oranı oldukça düşüktür. Ancak "gebelik menfi" sonucu veren testin bir süre sonra tekrarlanması uygundur.



​Kanda gebelik testi (beta HCG):

İdrar testleri ß-HCG'nin varlığını ya da yokluğunu saptayabilirken kan testleri ß-HCG'nin kandaki seviyesini saptarlar. Böylece hormon salgısının başladığı en erken dönemlerde, henüz adet gecikmesi bile olmadan kanda ß-HCG seviyesi saptanarak gebeliğin tanısı konabilir, ya da gebelik oluşmadığı yönünde kesin karar verilebilir.

​Kanda ß-HCG testi gebelik testi olarak kullanılmasının yanında dış gebelik, mol (üzüm) gebeliği, düşük gibi durumların tanısında da kullanılan oldukça değerli bir tanı aracıdır.

Doktorum Ben

Operatör Doktor Sezai ERTÜRK Kişisel Websitesi

2024 © Tüm Hakları Saklıdır.