Hamilelik, bebeğin anne karnında gün be gün geliştiği mucizevi bir dönemdir. Son adet döneminizin ilk gününden başlayarak ortalama 40 hafta sürecek olan bu süreçte, bebeğin gelişimi ve anne adayının sağlık durumu yakından takip edilmesi gereken önemli konulardır.
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için her anne adayının belli aralıklarla doktor kontrolünden ve bazı tetkiklerden geçmesi gerekir. Bu tetkiklerin bazıları hamilelik dönemi içerisinde yapılırken, bazılarının ise sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilmek ve tehlike içeren durumların oluşma ihtimalini azaltabilmek adına gebe kalınmadan önce yapılması gerekir.
Bu nedenle, özellikle bebek isteyen kişilerin hamile kalmadan yaklaşık 3 ay öncesinde kontrol amaçlı birtakım taramalar yaptırması uygun olacaktır.
Doğum Öncesi Testleri Nelerdir?
Doğum öncesi testleri iki aşamada ele alınmaktadır;
Gebelik Öncesi Yapılması Gereken Testler
Zamanlama olarak bebek anne rahmine düşmeden önce yapılması gerekli olan uygulamalardır. Bu testlerden elde edilen sonuçlar neticesinde, anne adayının bilmediği bir hastalığı varsa teşhis edilebilir, hamileyken alınması mümkün olmayan tedaviler uygulanabilir ve bebek sağlığı ve doğum açısından risk içeren tehlikeli durumlar ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle, çocuk sahibi olmayı planlayan kişilerin öncelikle doktor muayenesinden geçerek doktor tarafından uygun görülen testleri yaptırması ve buna bağlı olarak gerek duyulan tedavileri hamilelik öncesinde tamamlaması gerekir.
Gebelik Sürecinde Yapılması Gereken Testler
Hamilelikte yapılan testler, bebeğin kesesinin rahimde görülmesinin ardından, belli haftalarda bebekle ilgili gelişmelerin gözlemlenmesi ve varsa riskli durumların tespitinin yapılması için gereken taramalardır. Bu testlerden elde edilecek sonuçlar, olası riskli bir durumun önceden teşhis edilebilmesine ve erken tanı yardımıyla önlem alınabilmesine olanak tanır.
Bu sonuçlar doğrultusunda, doğum zamanı daha rahat belirlenebilir veya anne ve bebeğin hayatı riske atılmadan gebelik sonlandırılabilir.
Doğum Öncesi Testleri Ne Amaçla Yapılır?
Bebeğinizin doğumu öncesinde uzman doktorunuz tarafından birtakım tahliller yaptırmanız istenir. Doktorunuzun talebi doğrultusunda istenen bu testleri, çoğu zaman sadece rutin uygulamalar olarak görürsünüz.
Peki aslında gebelikte testler ne amaçla yapılıyor?
Hamilelikte ve öncesinde yapılan tahliller pek çok yarar sağlamaktadır;
Doğum şeklinin sezaryen mi yoksa normal mi olacağının belirlenmesi açısından yol göstericidir.
Gebelik Öncesi Hangi Testler Yapılmalıdır?
Hamilelikte yapılan ilk tahlillerin bazıları, aslında gebelik öncesinde tamamlanması gereken taramalardan oluşmaktadır. Ancak gebelik planlamadan oluşmuşsa gebelik öncesi yapılması gereken bazı testler gebeliğin ilk kontrolünde yapılmalıdır.
Gebelik öncesi testler;
Tam Kan SayımıHemogram olarak da bilinen kan tahlillerinin yapılmasındaki ana amaç, hamilelikte büyük bir rol oynayan ve önemli bir mineral olan demirin vücudunuzda depolanmasının kontrolünü sağlamaktır. Anemi (demir eksikliği, kansızlık) varlığı aranır.
Tam İdrar Tetkikiİdrar yolu enfeksiyonu gibi sorunların tespiti için gereklidir.
Kan Gruplarının BelirlenmesiAnne ve babada kan uyuşmazlığı kontrolü yapılır.
Annenin Kanama ProfiliDoğumda yaşanabilecek komplikasyonlara karşı anne adayının kanama ve pıhtılaşma zamanı kontrol edilir.
Rutin Biyokimya TahlilleriBöbrek, karaciğer gibi iç organ sağlığı kontrolü yapılır. Açlık kan şekeri, kolesterol ve üreye bakılır. Özellikle diyabet riski taşıyanlar için gereklidir.
Pelvik UltrasonografiAnne adayının üreme organlarının durumu kontrol edilir. Çatı muayenesi yapılır, yumurtalıklarda ve rahimde bir rahatsızlık olup olmadığı kontrol edilir.
Smear TestiKadın sağlığının öncelikli testlerinden olan Smear testi ile rahim ağzı kanseri tespiti yapılır.
TORCH TestiToksoplazma, Rubella (kızamıkçık testi), Sitomegalovirus, Sifiliz, suçiçeği, Herpes Simplex gibi mikrop ve virüslerin tespiti için uygulanır.
TSH TestiAnne adayının tiroit hormonlarının çalışma durumu kontrol edilir ve guatr veya tiroit hastalığı varsa tedaviye başlanır.
Kromozom İncelemeleriAkraba evliliği söz konusuysa veya eşlerin aileden gelen bir kalıtımsal hastalığı bulunuyorsa bunların tespitinin yapılarak önlem alınabilmesi için gereklidir. Sakat doğumları önlemede büyük önem taşır.
Gebelik öncesi testlerinin belli bir tarihi yoktur. Bebek sahibi olmaya karar verildikten hemen sonra bir kadın doğum uzmanına başvurarak gereken muayene ve tahliller uygulanır.
Sonuçlar neticesinde vücudunuzun hamile kalmanız için hazır olduğu belli olduktan sonra da gebelik planlanır. Ancak vücudunuzda sizin bilmediğiniz birtakım rahatsızlıkların tespit edilme ihtimâli göz önüne alınarak, tedavi uygulanabilmesi için belli bir zaman aralığı bulunması gerekir. Bu nedenle, ortalama 3 ay öncesinden hamilelik öncesi testlerinizi yaptırmanız daha uygun olacaktır.
Operatör Doktor Sezai ERTÜRK Kişisel Websitesi
2024 © Tüm Hakları Saklıdır.